Rita Camphuijsen Art

Van kinds af aan altijd onder de indruk van de wereld om haar heen. Een sterk beeld geheugen dat al op heel jonge leeftijd vroeg om reflectie en het weergeven van de indrukken. Autodidactisch heeft zij al vroeg, studie gemaakt van zaken als: technische anatomie perspectief verhoudingen en kleur en materiaal beheersing. Schetste wat het een lieve lust was op alles wat maar onbeschreven blad was. Later kwam daar het boetseren met een belangstelling voor organische vormen en structuren of het vervaardigen van illustraties voor bladen van een natuurvereniging en later in de thuiszorg en anderen. Tijdens een studie was keramiek echt iets dat de haar behoefte om plastisch en ruimtelijk te werken voedde. Het leven trok haar toch echt voor de inzit voor de medemens de maatschappij in via activiteiten begeleiding en psychologische en praktische ondersteuning met het accent de medemens te motiveren en te mobiliseren. Het tekenen kwam op een laag pitje maar de creativiteit verdween nooit en leidde al haar dagelijkse activiteiten.
Er kwam een moment met meer ruimte en tijd voor eigen expressie en minder de verantwoordelijkheid voor anderen op de voorgrond stond dat het schilderen als medium voor het verwerken van indrukken zich aandiende. Toen heeft dit haar niet meer kunnen loslaten en zocht de reflectie en het weergeven van indrukken op een eigenwijze manier haar weg in het dagelijks leven. Hand in hand gaat nu de belangstelling voor mensen van alle culturen en met diverse passies geïnspireerd door de natuur en de omgeving waar wij leven. De ene keer meer in het coachen van mensen om op eigen kracht de positieve dingen in het leven te zien en de andere keer het rustig achter de ezel te zitten om geïnspireerd haar verbeelding te schetsen en na te genieten van wat zij zag. Om het bijzondere in bepaalde waarnemingen of ontmoetingen door te geven via het schilderij. Soms veranderen dromen in dagdromen met penseel en olieverf.

De schilderijen ogen soms fotografisch maar altijd is de toets van het penseel en de olieverf er nog in terug te zien. Mensen zeggen soms verbaasd: “Het lijkt wel een foto”. Maar dat heeft te maken met Rita’s behoefte om het licht en andere elementen als water en de natuur in het werk te laten weerspiegelen. Een voorbeeld is het schilderij van een grote volle maan boven een oceanisch nachtlandschap, een idee dat zij kreeg: zittend te dagdromen in haar eigen huis. Alle herinneringen van reizen vakanties, gedachten en symboliek vloeiden samen in een idee. Met bijeengeraapte referentie foto’s componeerde zij een gefantaseerd realistisch landschap dat de ‘behoefte aan reflectie’ en ‘het samenvatten van indrukken’, verbeeldt. Met dat effect, dat de kijker voor het schilderij in het verhaal opgenomen wordt en ervaart: “Alsof je er zelf bij bent.”

Rita is geboren in Amsterdam
Op 3 sept 1955
En woont en werkt sinds 2000 in de Bilt.
Vanaf 2010 actief in Ambacht Ateliers en al enige jaren lid van Kunstkring BeeKk
www.camphuijsen-art.nl KvK-nummer 74946803
www.komuitdeverf.nl
info@camphuijsen-art.nl