Gerrit van Esterik

Kunstkring BeeKk  Gerrit van Esterik
Schilderijen
gmvanesterik@ziggo.nl

Werkzaam geweest in het onderwijs. Volgde o.a. lessen op de (avond)academie in Utrecht en is in het bezit van een onderwijsbevoegdheid Tekenen.
Opgegroeid in Woerden waar hij mede-oprichter was van de Woerdense kunstenaarsvereniging.
Hoofdzakelijk houdt hij zich bezig met schilderen, aquarelleren, tekenen en etsen.Exposeerde diverse keren, o.a. in Woerden, Vleuten, Maarssen, Utrecht, Bilthoven, De Bilt, Gorkum, Steinhagen en Montreal. Het gemeentemuseum van Woerden heeft een drieluik van hem in haar collectie. In de Oranje Nassau School in Bilthoven bevindt zich een muurschildering van zijn hand.
Zijn werk is meestal niet al te groot van formaat, vrij realistisch en vertoonde aanvankelijk een zekere affiniteit met sur- en magisch realisme, maar daar is hij in de loop van de tijd van af geweken. Ademde zijn werk in zijn jonge jaren een zeker pessimisme of een wat weemoedige sfeer, later is daar veel minder sprake van. In zijn aquarellen blijkt naast het landschap zijn liefde voor de klassieke Oudheid. Ook portretten- vooral gouache- hebben zijn belangstelling.
Zeker de laatste jaren is zijn werk kleuriger geworden en dat geldt speciaal voor zijn -vooral Italiaanse-landschappen. Dit werk heeft een expressionistischer inslag met sprekende warme kleuren onder een blauwe of (wit)bewolkte lucht. Ook winterlandschappen hebben zijn interesse. Het "zien" van het landschap wordt omgezet in hoe het landschap "ervaren, beleefd" wordt.