Spel en experiment als uitganspunt
Ik experimenteer en speel veel met materiaal , vorm en structuur. Al spelend zie ik onder mijn ogen nieuw werk ontstaan of krijg ik ideeën voor nieuw werk. Zo’n tien jaar lang was dat werk vooral ruimtelijk en zeer beheerst wat kleur betreft. Zwart, wit, grijs en naturel dat waren de kleuren van mijn verstilde installaties en 3D werken. Papier en textiel waren mijn favoriete materialen.
Recent werk: stoppels en gaten
Geleidelijk is de kleur teruggekeerd in mijn werk ( ik studeerde ooit af als schilder aan de HKU). Ik beschilder en doorboor nu vierkante paneeltjes, trek soms papiergaren door de gaatjes en ga net zo lang door met veranderen tot er een beeld is ontstaan dat er wat mij betreft mag zijn. Vaak werk ik aan een aantal paneeltjes tegelijk, laat ze op elkaar reageren en maak zo een compositie van bij elkaar horende werken. “Stoppels en gaten” zo noem ik dit recente werk. De natuur is een belangrijke inspiratiebron voor mijn werk.
Achtergrond
Na mijn afstuderen als schilder aan Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) heb ik regelmatig geëxposeerd. Mijn werk is aangekocht door particulieren en door vier kunstuitlenen waaronder die van het Bonnefanten Museum in Maastricht en Museum het Kruithuis in Den Bosch. Vanaf 2004 raakte ik gefascineerd door materialen en werd mijn werk steeds ruimtelijker. Vanaf die tijd ben ik me ook gaan bezig houden met het organiseren van manifestaties en exposities en met het maken van site specific installaties. Op dit moment concentreer ik me – zoals gezegd – op de “stoppels en gaten” paneeltjes.
Belangrijke tentoonstellingen van de afgelopen 5 jaar:
2017-2018 Orange Water 3 op verschillende plaatsen in Griekenland
2017 Galerie KuuB, Utrecht, Doorzicht met Eefje van den Braak en Digna Weiss
2016 SHARE Art in free Dom, Domkerk Utrecht
2016 Feest van de Geest in Sint Nicolaaskerk Appingedam
2015 Paleis van Papier, solo, in Het Gebouw, Leidsche Rijn, Utrecht
Informatie en contact
Truus van den Heuvel
beeldend kunstenaar
Wilhelminalaan 40
3732 GL De Bilt