Joke van der Molen - de Beer

Kunstkring BeeKk Joke van der Molen - de Beer
Beelden
www.jokevandermolen.nl
molenbeer01@gmail.com

Geboren: 20-03-1950 te de Bilt.
Verpleegkundige geweest tot oktober 2012 en sindsdien met vervroegd pensioen.
Sinds 2006 ben ik bezig met beeldhouwen, begonnen bij 'de Werkschuit' in de Bilt. Tijdens het oriënteren welke hobby mij nou lag, vond ik in beeldhouwen mijn ware passie!
Dit ook dank zij de bezielende leiding van René van der Wiel!
Vanaf april 2013 heb ik een eigen atelier met enkele anderen, waar ik vele uren in de week aan het werk ben. Ik heb meestal bij de start van een nieuw beeld nog geen idee wat ik wil gaan maken. Het lijkt wel of de steen vanzelf onthult wat het resultaat gaat worden. Bij mij komen er dan wel heel vaak menselijke vormen tevoorschijn, meestal ruggen,torsen. Mijn werk is niet abstract! Zelfs als ik dit probeer komt er toch weer een (menselijk) figuur uit!
Ik werk met speksteen, serpentijn en albast. De kleuren die na bewerking (hakken, vijlen, raspen, vele schuurbehandelingen en polijsten), tevoorschijn komen, zijn altijd weer een verrassing. De stenen zijn bij aankoop altijd ruw, grijs, groenig.
Ook kan een oorspronkelijk plan soms drastisch veranderen doordat er een stuk afbreekt, of door een barst in de steen die tijdens het bewerken naar voren komt. Soms wordt de bewerking bemoeilijkt doordat een steen veel kwarts bevat, dat zijn keiharde deeltjes in de steen die niet of nauwelijks te bewerken zijn. Maar het is altijd weer geweldig als je uit een ruwe steen een mooi glanzend beeld hebt kunnen creëren!

Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan het bekijken van mijn beelden.