Kunstkring BeeKk

....

Mirjam Steenbergen
Schilderen/Beeldhouwen

steenbergenmirjam@hotmail.com
 
 Mirjam Steenbergen   Terug

0:66 7 veertjes
1:66 8 zonder titel
2:66 9 dromende pony
3:66 4 andalusier
4:66 5 friese hengst
5:66 11 vrolijk
6:66 2 inkttekening dansend paardje
7:66 3 dubbel rood
8:66 13 spelende teckeltjes
9:66 14 detail spelende teckeltjes
10:66 12 oude pony
11:66 6 dubbelportret nefertiti
12:66 1 arabier
13:66 10 mereltje
Ik kom uit een kunstenaarsnest en dat schud je eigenlijk niet van je af: je leert als kind al heel vroeg kijken, kijken en nog eens kijken.
Daar heb je heel veel aan als je zelf graag en eigenlijk altijd tekent - zij het tot wanhoop van je leraren die andere resultaten verlangden.

Na de middelbare school ging ik naar Finland om een opleiding te doen in het schilderen van ikonen, een jaar later volgde de 'finetuning' van nog eens drie maanden.
Van deze opleiding heb ik heel veel plezier gehad: tekenen, werken met eitempera, mengen van kleuren en vooral de kleurenleer. Uiteraard zeer gedetailleerd werken met de kleinste penselen, uitermate precisiewerk.
Toch voelde ik een gemis aan eigen inbreng na verloop van tijd: bij ikonen ligt alles vast, want alles staat in dienst van symboliek, vorm en herkenbaarheid.
Ik heb wel mooie opdrachten mogen doen, erg dankbaar werken was het zeker.

Toch, na een aantal jaren van gezin en drukte, de draad weer opgepakt maar nu in vrije richting:
vier jaar Werkschuit, vier jaar Artibus, zelfs wat lessen van mijn vader, John van der Valk, Henri-Pierre Tatin, en lessen in portret, model, boetseren.

Mijn onderwerpen zijn vrijwel altijd figuratief maar kunnen nogal variëren in uitdrukking; soms vind ik het leuk heel precies te werken, soms juist lekker los, met potlood, acryl- of olieverf, inkt, paletmes of krijt gemengde techniek of waar ik maar zin in heb.
Ook boetseren vind ik heel fijn om te doen - zo nu en dan komt er ook een bronzen beeld(je) van als ik er tevreden over ben.

Mijn uitdaging is om mij zoveel mogelijk verschillende technieken eigen te maken om een open 'mind' te houden en spanning te houden in wat ik doe.
Ik houd erg van Noord-Indiaanse volkskunst; in een serie van 'n aantal doeken heb ik diverse motieven verwerkt met geometrische figuren maar ook mijn eigen creativiteit er in gebracht.

Verder heb ik aan meerdere exposities meegedaan, ook in het buitenland.