Ad Hermans

Kunstkring BeeKk Ad Hermans
Schilderijen
ajghermans@planet.nl

Mijn naam is Ad Hermans en ben werkzaam als beeldend kunstenaar in de Bilt. Ik heb een werkplek in AmbachtAteliers. Ik werk in atelier J.

Ik heb een arbeidsverleden in het Utrechtse onderwijs. In 1999 besloot ik me aan te melden op de HKU. Daar werd ik aangenomen bij de afdeling Autonoom.
Vier jaar later, in 2003, studeerde ik af als *Bachelor of Fine Arts, painting".

Ik ben altijd in het onderwijs werkzaam gebleven en heb naast mijn werk steeds geschilderd en gefotografeerd.
Na mijn pensionering ben ik gaan werken in een gedeeld atelier.

Ik ben gestart met een project: "postcodes". Mijn partner koos een postcode, ergens in Nederland. Ik ging daar heen, maakte foto's en gebruikte een selectie daarvan als uitgangspunt voor mijn werk. Steeds koos ik twee foto’s die in mijn optiek met elkaar "matchten". Ik werk tegelijk aan twee schilderijen. ("duo-schilderen" Dit werden vooral abstracties van de gefotografeerde beelden op een postcode. Afmeting: 110 x 0.75 meter

Ik maakte gebruik van geschept papier uit Thailand en ontwikkelde een eigen techniek.
Steeds worden de werken op eenzelfde manier “behandeld”.
Eerst de opzet met houtskool, daarna zwarte inkt in combinatie met water, daarna sepia inkt in combinatie met water, eventueel ecoline. Steeds alles goed laten drogen en uiteindelijk met laagjes pastelkrijt aan het werk, weer in combinatie met water.
Er ontstaat dan een kalkachtige afzetting. Daarna fixeren en later inlijsten. Ook daar heb ik een speciale manier gevonden. De papieren werken hangen als het ware los in een verdiepte lijst.

Ik betrek nu mijn geschept papier voortaan van de papiermolen: "de Middelste Molen" in Eerbeek. Daar wordt het papier geschept door een groep vrijwilligers. Ze gebruiken in het geschept papier, vezels uit de natuur. (rietpluimen, esdoorn blad, grassen, stro e.d.)
Vanaf dat moment kies ik een natuurgebied van Natuurmonumenten, ergens in Nederland.
Met dezelfde techniek probeer ik nu de natuur te "vangen" op mijn geschept papier. Steeds door dezelfde fases te doorlopen. Van verschillende gebieden heb ik nu ook drieluiken gemaakt. (1x 2.50 x 1.10 meter en 2x 1.10 x 075 meter)