Truus Werners

Kunstkring BeeKk  Truus Werners
Schilderijen
t.t.werners@planet.nl


Truus Werners-Bluemink (Breda, 1940)


Mijn werk

Mijn werk kan je niet in een bepaalde categorie thuis brengen. Ik schilder impressionistisch, maar ik hou er ook van om vanuit een mooie vlek te gaan werken . Soms is het ene deel van mijn schilderij abstract en een ander gedetailleerd uitgewerkt. Ik hou van contrasten. Licht tegen donker of groot tegen klein. Vandaar dat ik ook vaak kerkinterieurs schilder, waar ik o.a. deze beeld elementen in kwijt kan. Ik heb de leraren opleiding aan de Academie in Tilburg gevolgd, waarna ik 35 jaar les heb gegeven. De laatste 23 jaar aan het H.N.L. in Bilthoven. Daarnaast hield ik ervan om te blijven model tekenen en kinderportretten in opdracht te maken.

Mijn zienswijze

Ik ben van nature een beschouwer. Het aanschouwelijke is mijn uitgangspunt. Dat kan b.v.een landschap zijn,een kerkinterieur, dieren of mensen.
Een schilderij moet van mij een bepaalde stemming overbrengen, het moet geen ingekleurd plaatje zijn. Dat zoeken kost heel veel tijd. Een grote witkwast kan altijd nog uitkomst brengen. Dat ik graag kerkinterieurs schilder komt omdat ik daarin zoveel beeldende elementen kwijt kan. Grote vormen tegenover kleine vormen ,het abstracte tegenover het figuratieve, licht tegenover donker.


Mijn opleiding

Mijn opleiding heb ik in de jaren ‘60 gevolgd aan de Kunstacademie in Tilburg. Kenmerkend voor die opleiding was ,dat naast heel veel praktische vakken zoals schilderen, modeltekenen, kalligrafie, etsen, lithografie en ruimtelijke vormgeving, ook kennisgerichte vakken gegeven werden zoals anatomie, perspectief, wis- en scheikunde.
Als docent had ik o.a. Ru van Rossem, Nico Molenkamp, Jan Dijker, Bob Buys Pierre Janssen en Baron Van Lamsweerde. Bekende jaargenoten waren o.a. Jan Dibbets, Theo L’Herminez en Rob Terwindt.

De opleiding aan de kunstacademie in Tilburg was pittig en gedegen. Het eindexamen werd niet opgedeeld in verschillende tentamens, maar in zijn geheel als staatsexamen afgenomen aan het eind van de opleiding. Na de eerste 3 jaar voor het A diploma en nog twee jaar voor het B.diploma

Na het behalen van mijn eerstegraads lesbevoegdheid, heb ik 35 jaar lang lesgegeven op verschillende middelbare scholen. De laatste 23 jaar op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Na mijn pensioenering ben ik mij meer op de acryl techniek gaan richten Om mijn vaardigheden te blijven oefenen, ben ik altijd blijven modeltekenen en / of boetseren .
Met belangstelling volg ik de verschillende stromingen in de kunst. Het zien van werk van anderen en de diverse interpretaties die binnen de kunst mogelijk zijn, blijven mij fascineren en inspireren.


Exposities o.a:

Kasteel Groeneveld (Baarn)
Gallerie Ginneken (Breda)
De Pekhoeve (Ulvenhout)
Koetshuis Kasteel Groeneveld (Baarn)
G.S.A. gallerie (Hilversum)
BeeKK Kunstroute (De Bilt)
Oosterschelde ziekenhuis (Goes)
J. en B. Art Gallery ( Hollandsche Rading)
‘t Kunsthuus (Heinkenszand)
Galerie Belled (Langbroek)2007
Galerie Hofstede Lijn 3 Geersdijk 2008 tot 2011
Koenraad Bosman Museum Rees Dtsl. 2012
Traverse Bilthoven 2012.
Galerie Hofstede Lijn 3 2012 en 2013
Stroomhuis Neerijnen 2017
’t Kunsthuus (Heinkenszand) 2019
Solo expositie Traverse 2018-2019
Gallerie Mi 202-2021