Tibo van de Zand (1985) is een Nederlandse kunstschilder. Als zoon van de bekende kunstenaar Jits Bakker (1937-2014) werd hij al jong geïntroduceerd in de wereld van de beeldende kunst. Geheel in de voetsporen van zijn vader en altijd onder zijn hoede, begon hij rond zijn zesde levensjaar en plein air te schilderen in binnen- en buitenland. Hij vervolgde zijn artistieke carrière aan de Kunstacademie in Utrecht, waar hij in 2009 cum laude afstudeerde.

Jits Bakker en zoon Tibo hielden samen ateliers in het zonnige Andalusië en de woeste Belgische Ardennen. De glooiende, kleurrijke Zuid-Spaanse landschappen vormen nog steeds een grote inspiratiebron voor van de Zand. De kunstschilder heeft een atelier in de buurt van Málaga, maar is veel vaker buiten te vinden in de Mediterrane natuur. Net als zijn vader beschouwt Tibo de buitenwereld als zijn grootste en meest inspirerende atelier. Tussen de olijfbomen onder de Spaanse zon of langs de Nederlandse grachten zet de kunstschilder de waarneembare werkelijkheid naar zijn eigen hand. Dit doet hij door middel van enthousiast kleurgebruik en dynamische streken. Met zijn fauvistische stijl werkt hij in het verlengde van de grote expressionisten uit de vroege twintigste eeuw. Daar tegenover staan de karakteristieke zwart-wit werken, waarbij de kunst van het weglaten wordt toegepast door de kunstenaar.

Van jongs af aan maakt hij studiereizen om de grote meesters van de moderne schilderkunst te aanschouwen, waaronder Albert Marquet, Henri Matisse en Kees van Dongen. Maar ook het werk van Vincent van Gogh, Jan Sluiters en Raoul Dufy spreekt hem aan.

Jits Bakker en zoon Tibo werkten als artistiek duo ook samen in het monumentale atelier ‘de kooi’ in De Bilt. Tibo is hier nog steeds dagelijks te vinden terwijl hij bezig is met zijn eigen werk en tegelijkertijd het veelomvattende oeuvre van zijn vader beheert in de hoedanigheid van voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie.

Het werk van Tibo is geëxposeerd in musea en galerieën in binnen- en buitenland en opgenomen in diverse collecties.

Contact
Atelier de kooi
De Holle Bilt 16
3732 HM DE BILT